Æres- og minneløp

V75 er dagen æres- og minneløp får den oppmerksomhet de fortjener og vi er meget takknemlige for at de selv eller representanter for familien var til stede for å dele ut premier i de ulike løpene. Bildet viser avslutningen av John Buers Minneløp 2019 der Spang Kinge ble vinneren.

Her kan dere bli nærmere kjent med personene som har fått sine æres- og minneløp samt tidligere vinnere.

 

Gerhard Berg – i år presentert av travlagene i Nord-Norge

Etter mange år som aktiv utøver bestemte Gerhard Berg seg for å trå til side å slippe yngre krefter til da helsa sa stopp. Men, det gikk ikke lang tid før vi kunne se Gerhard i sving igjen og ny hest på vei nordover til hans eie. Gerhard Berg bor på Borkenes, født 10.02.1934. Han har vært medlem i Harstad Oppland Travlag siden 1945, og er det fortsatt.

Som 14- åring kjørte han sitt første travløp på islagt vann med spiss- slede, med sin fars hest Bruna, med en km.tid på 2.12,2. Dersom forholdene tillot det var det to iskjøringer pr. år. Dette pågikk frem til 1956-57. Da ble den første travbanen i Harstad- regionen bygget. Oldersletta travbane ble navnet og den var 800 meter. Dette ble den første landbanen i Nord Norge.

Gerhard deltok på innvielsen med hesten Stella. Dette er minner som sitter fastspikret den dag i dag. Han var sammen med 15 andre ildsjeler som stilt opp for å lage denne travbanen. Det ble brukt hakke og spade, en traktor og en lastebil som hjelpemiddel. Det var 2-3 kjøringer pr år frem til 1968, da var det slutt. Traktoren gjorde sitt inntog i landsdelen. Travsporten lå nede til 1979, men da var kandidaten en av to ildsjeler som fikk ideen til å sammenkalle til et lokaliseringsmøte. Det møtte 18 stk og travlaget var et faktum. Ildsjelene for møte ble valgt til leder og nestleder for Harstad og Oppland Travlag. De gikk heftig i gang med å skaffe grunn til ny travbane, og den 24. juni i 1982 var Kvæfjord Eide Travbane innvidd. Gerhard var leder i travlaget 1983-84, og satt som leder i 2 år. I 1982 ble Gerhard den første fra Troms som ble valgt i Nord Trøndelag og Nord- Norges Travforbund, hvor han satt som representant i 8 år.

En av hans store oppgaver var å få et eget travforbund i Nord- Norge. 22.06.90 ble det holdt konstituerende møte for et interimsstyre i Nord- Norges Travforbund. Kandidaten ble valgt som leder for 1 år.

I 1991 ble han valgt som den første leder i det nye travforbundet. Her var han leder i 2 år. Han var varamann til styret i DNT i 1 år. Som utsending for de forskjellige lag og styrer deltok han på 12 årsmøter i DNT. Han var den første leder for Hinnøy hesteeierforening hvor han var leder i 2 år. Her var avlshingsten Vymin innleid og senere og senere kjøpt til Harstad. Han har vært kusk siden 1982 og frem til 2004 da han gikk av for aldersgrensen som kjører. Totalt ble det 165 løp, de fleste ganger med egne hester. Han har hatt 23 hester i sitt eie, og maksimalt 6 stk på stallen samtidig. Som sikkert mange forstår så er det lagt ned mye tid og arbeid med trening og innkjøring ved siden ab en annen jobb. Han har også drevet med avl med godt resultat, og har hatt to avlshingster innleid, Power Play og Sharp Crown. I 1992-93 deltok han på Starum, og etter semester avla han eksamen i eksteriørbedømmelse av hest. Han var primus motor for landsdelens største hesteutstilling med 90 påmeldte hester. I tillegg har han vært brukt som dommer ved flere utstillinger. I 1995 ble han utnevnt til æresmedlem i Nord- Norges Travforbund. I 2005 ble han utnevnt til æresmedlem i Harstad Oppland Travlag.

Vinnere av Gerhard Bergs Æresløp

Vinner:                                 Tid:                       Kusk:                                    Eier:

2019 Lilla Robert                1.16,4                   Hanna Olofsson                    Sverige

2018 Next Photo Diamant  1.18,3                    Stian Pettersen                     Marte L. Rist

2017 Valley Ivan                 1.15,5                    Eirik Høitomt                       John Einar Theodorsen

2016 Claudius F.                1.15,2                    John Østman                       Sverige

2015 Fill Joy Dream           1.16,0                    Bjørn Garberg                      Robert Jakobsen

2014 Florican Plane           1.19,3                    Stian Pettersen                    Trond Myhre

2013 Thai Quickstep          1.18,8                    Knut Robin Dalsbotten         Lena Mari Berg

2012 Blue On Line             1.19,5                    Hans Chr. Holm                    Kriss Aslaug Ytterstad

 

 

 Egil Trudvang –  i år presentert av Harstad og Oppland Travlag

Egil Trudvang kom inn i travsporten allerede i 1982. De første årene som løpsleder og referent på Kvæfjordeidet. Han hadde en rekke styreroller i Harstad og Oppland Travlag helt frem til 1994, da han ble «headhuntet» til prosjekt Harstad Travpark. På denne tiden sto mye av fremdriften i parken stille. Grunnrettighetene samt finansiering og økonomi var ting som måtte ordnes opp i og skaffes til veie. Sammen med Einar Nymoen gikk man til verket. Via politiske vedtak, samtaler med banker og bedrifter samt en fantastisk dugnadsinnsats fra HOT klarte man å skaffe til veie midler og løse de fleste flokene, slik at Harstad Travpark var en realitet 29.juli 1995. Åpningsdagen ble en fantastisk suksess og travsporten på full fart fremover.

Fra 1994 var Trudvang også sekretær i Nord Norge Travforbund helt frem til etableringen av Totonor 1.januar 1997

Etter dette ble Trudvang tilbudt stillingen som sportssjef i Totonor, med sportslig ansvar for hele Nord-Norge. Denne stillingen, samt perioder som daglig leder hadde Trudvang helt frem til han ble pensjonist.

Trudvangs store mål var å utvikle sporten i nord. Øke antall kjøredager med spill fra den ene dagen i 1995 til 32 kjøredager da han gikk av. Dette ga også økonomi til hesteeierne og travsporten, og antall hester i nord økte kraftig. I dag står ikke løpene i Harstad etter for noen bane i landet.

Utviklingen av sporten i et fellesskap på nordkalotten var også et av Trudvangs mål. Det ble arrangert Nordkalott-trav både i Harstad, Boden og Rovaniemi. Dette med stor suksess. Til daglig hadde Trudvang ansvar for løpsutskrivning, innmelding, starterklæring, program, millionavtaler i sponsorinntekter og masse andre ting.

Av meritter Trudvang skryter av er besøket av verdens beste travkusk; Jorma Kontio, samt besøkene til Moe Odin, Alm Svarten, Tamin Sandy med flere. Intenst arbeide gav gevinst.

Som hesteeier hadde Trudvang også stor suksess. Hoppa Ulvira Jakson ble nærmest legendarisk. Hun vant hele 41 løp på 113 starter, hvorav 8 seire var V6 – datidens V75. 1 1989 ble hun rangert for 5. beste hoppe i Norge.

Trudvangs innsats for nord-norsk travsport er uvurderlig. Derfor ble han ved sin avgang utnevnt til æresmedlem i Nord Norge Travforbund samt med et løp i eget navn. I 2015 ble han utnevnt til æresmedlem i Harstad Oppland Travlag.

Vinnere av Egil Trudvangs Æresløp

Vinner:                                 Tid:                        Kusk:                                     Eier:

2019 Kor Kosen                 1.26,5                    Hans Christian Holm           Jack-Ivan og Grethe Mikalsen

2018 Kringlers Viktor         1.26,2                    Tina Lagesen                      Elin Anita og Eva Aasvang

2017 Engas Rimfaksa       1.28,1                    Hans Chr. Holm                   Liss-Karin og Robert Sandvik

2016 Hongslo Gutten         1.27,1                    Eirik Høitomt                       Harald og Amund Kvåle

2015 Kodran                       1.26,7                    Eirik Høitomt                      Torill Grønhaug og Kristian Versto

2014 Skjetnemie                 1.31,6                    Liss-Karin Sandvik            Steve Johansen og Kine Wian

2013 Soløy Sandra             1.27,5                    Morten Carlsen                   Morten Carlsen

2012 Vinnelykka                1.26.8                     Vidar Schwabe                    Berit G. Plassen

2011 Vinter Mezzo             1.28,6                    Dag-Sveinung Dalen           Mads Løfaldli

 

 

Lars Holte – i år presentert av Scandic Hotel Harstad

Harstad og Oppland Travlag var så heldig å ha en lang rekke entusiaster og ildsjeler som gjorde en uvurderlig innsats da travsporten her i nord vokste seg stor på 1990 tallet. En av dem var Lars Holte som vi ærer med et årlig minneløp. Lars kom inn for fullt i travmiljøet som medeier og etter hvert eneeier i andelshesten Limus Harstad i 1991. Lars var et menneske som, når han først kom inn, så kom han inn med hele seg. Han ble ganske fort bitt av travbasillen, og i årene som fulgte brukte han det aller meste av sin fritid på travsporten.

Han huskes i dag for hester som blant annet Sugar Lee Romer og Olivia Volo som han i sin tid kjøpte fra stall Volo og Jørgen Jahre. Han engasjerte seg i avl, og var blant annet en av de første her i nord som brukte frossensæd for å bringe de Nord- Norske hestemateriellet videre.

Det store prosjektet var allikevel travbanen på Langmoan, det som i dag er Harstad Travpark. I tillegg til å ta sin tørn både i styret for prosjektet og i dugnadsgjengen, så var han et naturlig samlingspunkt med sin entusiasme og sitt humør. Han var en primus motor som inspirerte alle. Mest av alt var han en god venn for mange i travmiljøet som visste å stille opp i mange sammenhenger. Lars ble kort og godt grepet av travmiljøet i Harstad, og etterlot seg et stort vakuum og savn da han gikk bort så brått i 2007. Minneløpet her i dag er til hans ære. Men det kan også minne oss om at denne sporten trenger oppofrelse, vennskap, samarbeid og entusiasme for å komme enda et skritt videre. Mennesker som Lars Holte!

Vinnere av Lars Holtes Minneløp

Vinnere:                                               Tid:        Kusk:                                    Eier:

2019 Magic Allybis                              1.14,5    John Østman                      Sverige

2018 Camilio                                       1.14,0    Gry Kanstad                        Birger og Sofie Dahl

2017 Julius Leejs                                1.15,0    Hanna Olofsson                  Sverige

2016 Party Boat Hanover                    1.15,1    Roger Nilsson                     Sverige

2015 Claudius F. (S)                           1.14,3    John Østman                      Sverige

2014 Big Brown (NL)                           1.15,9    Stine M. Bendiksen            Stall Indre Salten

2013 Order by Viking(S)                     1.16,5    Jomar Blekkan                      Sverige

2012 B.W.L.Power* (S)                      1.16,7    Petri Korpela                       Sverige

2011 Last Speed Laday (S)                1.14,8    Hans Chr. Holm                  Stall Gamnes Gård

2010 Muskelmann G.T.                      1.15,3    Gry Kanstad                        Trine Hansen

2009 Face The Enemy                       1.13,7    Morten Carlsen                   Helle Torrisen

2008 Face The Evil                             1.15,7    John Østmann                     Sverige

 

 

Ole Bendiksen – i år presentert av Nergård Havfiske AS

Ole Bendiksen fra Kvæfjord er å regne som en av stifterne av moderne travsport i Harstadregionen. Etter at den organiserte travsporten hadde ligget nede i mange år var Ole Bendiksen en av initiativtakerne da man gikk i gang med å starte opp Harstad og Oppland Travlag. I 1979 sto han som formann i laget. Et av målene til Ole Bendiksen var å få åpnet Kvæfjordeidet Travbane. Ole Bendiksen deltok ellers i det som var av komiteer som hadde med travsport å gjøre. Hester som Ole Bendiksen kjennes for er Big Susi, ei stor rød hoppe som etter hvert fikk avkommene Chip galant og Laddie Blue Spencer. Ole Bendiksen var den som for øvrig fikk til Nord-Norge avlshingsten Victory Cadet: den første amerikanskimporterte avlshingst til Norge! Løpet har vært kjørt siden 1987, de første 8 årene på Kvæfordeidet Travbane. Vinnerhestene var: Parador (1994), Frant Romer (1993), Lady Viking (1992), Titti Day (1991), Kashmir Dirt (1990), Sharp Crown (1989), Volo Boy (1988), Emma (1987)

Varmblodshesten sto Ole Bendiksen nærmest, og med mottoet «den beste vinner alltid» kjøre vi i dag i gang løpet «Ole Bendiksens minneløp» slik vi vet Ole Bendiksen ville ønsket! Lykke til «den beste vinner alltid»!

Vinnere av Ole Bendiksen Minneløp

Vinnere:                               Tid:                        Kusk:                                    Eier:

2019 Marciano                   1.11,3                    Dag-Sveinung Dalen           Sverige

2018 Premier Kronos         1.11,2                    Hans Chr. Holm                  Sverige

2017 Premier Kronos         1.13,3                    John Østman                       Sverige

2016 Premier Kronos         1.13,1                    John Østman                       Sverige

2015 BWT Hellion (FI)        1.13,0                    Dag-Sveinung Dalen           Finland

2014 Order by Koffe (S)     1.13,0                    Jomar Blekkan                   Sverige

2013 Face The Evil(S)        1.14,9                    Hans Chr. Holm                 Sverige

2012 Staro Va Bene (S),    1.14,9                    Tom-Christer Nygård         Tom-Christer Nygård

2011 Mayday Photo* (S)    1.13,4                    Riku Allan Lindgren            Sverige

2010 Face The Evil            1.14,7                    John Østmann                     Sverige

2009 Face The Enemy       1.13,4                    Morten Carlsen                   Helle Torrisen

2008 Prince Birchwood L.  1.15,4                   John Stillerud                       Monica Mathisen

2007 Nightshade Plane      1.15,9                    Dag Roar Nymoen              Trond Myhre

2006 Nightshade Plane      1.15,1                    Dag Roar Nymoen             Trond Myhre

2005 Nightshade Plane      1.15,1                    John Stillerud                      Trond Myhre

2004 Arc Tribute                 1.15,9                    Jomar Blekkan                   Monnar Johansen

2003 Gunny Elling              1.15,4                    Sjoerd Paulusma                 Tor Magne Endresen

2002 Scarlett Bonanza       1.15,6                    Jack Lothe                            Stall Kjelltun

2001 Cherry Superb           1.14,6                    Morten Carlsen                  Stall Strøm

2000 Wayward Wind          1.15,4                    John Stillerud                      Are Solgren

1999 Cherry Superb           1.17,4                    Svein Kurås                         Stall Strøm

1998 Arc Mahler                 1.16,8                    Jomar Blekkan                   Stall Mahler

1997 Mirabellas Pride        1.18,3                    Dag-Roar Nymoen             Anne M.I. Sandbu

1996 Baltic Song                 1.16,7                    Bjørn Wikstrøm                 Sverige

1995 Crazy Girl                   1.17,1                    Per Erik Storjord                 Bjørn Laukli

 

 

John Buer – i år presentert av Det Norske Travselskap

Løpet har alterert på totalisatorkjøringer i Nord- Norge og har vært kjørt siden 1998. John Buer er den personen som har den lengste yrkesaktive karrieren innenfor Norsk hestesport, noe han har mottatt Kongens fortjenestemedalje for. Han startet sitt arbeid på Bjerke travbane og i Det Norske Travselskap i 1943, ble hentet som daglig leder til Drammen Travbane fra åpningsdagen i 1955 hvor han var i 24 år og arbeidet deretter som informasjonssjef i Det Norske Travselskap frem til pensjonsalder.

Buer var kjent for sin innovative tenking. Han var den personen som brakte hestesporten inni riksmediet med sine mange radioreportasjer – senere også på tv – og han var den første som kommenterte travløp for publikum på arenaen. I tillegg var han kjent for å være kreativ i måten han lagde publikumsvennlige arrangementer på. Da det ble vedtatt å etablere Stiftelsen Norsk Rikstoto, var det John Buer som ledet an i det praktiske arbeidet med organiseringen og utviklingen av sporten og spillet som skulle danne grunnlaget for virksomheten. Han var den personen som var arkitekten bak kaldblodssamarbeidet mellom Sverige og Norge, et arbeid han mottok den svenske kaldblodsforeningen Sleipners gullnål og Svenska Travsportens Centralforbunds hederstegn for deretter tilsvarende hederstegn fra Det Norsk Travselskap. 2015 ble han innvalgt i travsportens Hall Of Fame.

I en periode hvor det var vanskelig i Nord- Norsk travsport å nå frem til beslutningstakere i sentralorganisasjonen, og hvor skepsisen til å bruke midler på utvikling av sporten i vårt distrikt stor, så tok John Buer ansvar for å tale vår sak i Det Norsk Travselskap og hos Norsk Rikstoto. Senere fulgte han opp med å være vår største støttespiller i DNT, da vi skulle utvikle sporten og spillet videre.

John Buer er også den person som har sørget for å ta vare på norsk hestesports historie, gjennom et 20 talls bøker og historiske hefter, deriblant også om travsporten i Nord- Norge.

John Buer fikk gleden av å dele ut premie til vinneren i sitt eget Æresløp ved en rekke anledninger. Fra 2015 har vi kjørt John Buer´s Minneløp. John Buer døde 2. mars 2015, 86 år gammel.

Vinnere av John Buers Minneløp

Vinnere:                               Tid:        Kusk:                                    Eier:

2019 Spang Kinge               1.25,6   Dag-Sveinung Dalen           Stall Soløyli

2018 Drivin                          1.25,0    Louise V. Trudvang             Stall Nordlysekspressen

2017 Storsjarmøren            1.26,0    Ove A. Lindqvist                  Sverige

2016 Storm Odd                  1.23,4    Eirik Høitomt                       Ola Martin Foss

2015 Føynland Kongen       1.23,6    Geir Flåten                          Pål Kristiansen

2014 Ramstad Eld              1.24,6    Morten Carlsen                   Morten Carlsen

2013 Voje Faks                   1.24,1    Jomar Blekkan                    Team Øverdal

2012 Gann Viking               1.24,8    Kenneth Brenden                 Stian Lagesen

2011 Millex                         1.23,2    John Stillerud                      Mariann V. Trudvang

2010 Kjølstad Spik             1.25,8    Jens Nilsson                         Bjørn Wikstrøm

2009 Moe Odin                   1.23,4    Tor Wollebæk                     Tor-Martin Moe

2008 Ravn Jahn                  1.25,7    Geir V. Gundersen             Mariann V. Trudvang

2007 Rovijan                       1.26,9    Jomar Blekkan                    Merethe Edvardsen

2006 Lykkemin                   1.27,4    Ole Johnsen                         Marius Pedersen

2005 Lundfrigg                    1.27,2    John Stillerud                       Svein Erik Kristiansen

2004 Gylden Perla              1.29,4    Gunnar Austevoll                Bent Wigdal

2003 Flåli Jonas                  1.25,8    Jomar Blekkan                    Eldbjørn Bjerkeset

2002 Oh Ah Cantona          1.20,0    Jomar Blekkan                    O.R. Wetting

2001 Termitt                        1.25,5    Jon Stillerud                        Steinar Kolin

2000 Lyn Tim                       1.27,6    Gunnar Eggen                     Knut Wikevand

1999 Torden Knut                1.28,1    Atle Solhus                          Stall Strøm

1998 Lønnsvollsvarten        1.25,5    Leif Taknes                         Oddmund Grenne